DÍA MUNDIAL DE LA BICI 19 Abril 2016

Dia mundial de la bici 16

Manifiesto via http://www.valenciaenbici.org/dia-mundial-de-la-bicicleta/:

Hui 19 d’Abril per primera vegada l’ajuntament de València reconeix el dia mundial de la bici i dóna la paraula als col·lectius ciclistes, a través de València en Bici, per celebrar-lo. En la nostra opinió les persones durant molt de temps han sigut oblidades en aquesta ciutat. Oblidades, perquè una ciutat que dóna prioritat als cotxes particulars, en detriment del transport col·lectiu no és una ciutat amable per a les persones.

El cotxe ens porta a gran velocitat allà on volem anar, però en una ciutat l’aglomeració de vehicles i senyals de trànsit, fa que el medi de transport més ràpid es convertisca en l’últim i en el menys eficient creant, damunt, el problema de trobar aparcament. D’aquesta manera els carrers es converteixen en autopistes i places de garatge fins que l’espai públic queda relegat a un lloc únicament de pas. A més, el trànsit a motor suposa un soroll i una contaminació que no fan agradable disfrutar dels balcons i places, pel que preferim quedar-nos aïllats en l’interior de les cases.

Front aquest model de transport nosaltres proposem un de mobilitat, on el carrer siga una extensió de la nostra pròpia casa. On els xiquets i xiquetes puguen gaudir del carrer amb autonomia i seguretat. Que siga inclusiva i accessible per a persones amb alguna discapacitat. I on deleitar-se amb el camí siga més important que la velocitat. En aquesta ciutat, plana i de clima idoni, nosaltres creiem que la bici juga un paper imprescindible, per ser neta, econòmica i ocupar molt poc espai. Els ciclistes no estem demanant unicament mesures per a les bicis, sinó per a tota la ciutat i la ciutadania, en el convenciment de que una ciutat amable serà de ben segur la millor via per assolir una ciutat més ciclista.

La realitat urbana actual ha sigut fruit de la imposició. Per això el canvi ha de partir del diàleg i el consens. D’un consens basat, no en mesures puntuals, sinó en valors compartits del que volem per a la nostra ciutat.

Malgrat tot el que hi ha en contra, afortunadament el número de de bicis augmenta dia a dia. I això ens anima a revertir l’actual inseguretat vial, jurídica i la falta d’adeqüació urbanística, que fa nque de vegades resulte difícil desplaçar-se per la ciutat en bicicleta.

Podem pensar que la ciutat és així i no es pot canviar. Però existeixen exemples de què un altre tipus de mobilitat, més amable amb les persones, és possible com Copenague, Friburg, Vitòria, Pontevedra o Saragossa, que està procés. D’on podem traure exemples i assatjar les seues propostes per veure si són exportables.

Per tot açò demanem a tots els grups polítics que constitueixen el nostre ajuntament, que estiguen a l’alçada d’aquest ideal i no es retarde més. I per a això es requereix la responsabilitat, recolçament i col·laboració del teixit empresarial i de la societat sencera, per ser tolerant amb els canvis, per que aporten propostes i valoren la seua bondat.

Hui dia 19 d’Abril de 2016, dia mundial de la bici es un bon dia per rellançar amb força el desig d’una ciutat amable amb la participació i col·laboració activa de totes i tots.

Moltes gràcies.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.